Home Page

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Review: Dimmu Borgir - Abrahadabra




Οι Dimmu Borgir είναι ένα συγκρότημα που έχει συνδέσει το όνομά του με το black metal. Βέβαια, πολλοί σήμερα αναρωτιούνται κατά πόσον η μουσική τους ειναι black metal. Από τα πρώτα albums τους, "Stormblast" και "Enthrone Darkness Triumphant", οι Dimmu Borgir έχουν αλλοιώσει αρκετά τον ήχο τους, χωρίς, όμως, αυτό να είναι απαραίτητα κάτι κακό. Μπορεί να έχουν χάσει πολλούς blacksters οπαδούς, αλλά σίγουρα έχουν κερδίσει πολύ περισσότερους απ' το υπόλοιπο φάσμα του metal.

Το "Abrahadabra" πολλοί το περιμέναμε με ανυπομονησία. Όχι γιατί τα τελευταία albums των Dimmu δεν ήταν καλά, αλλά γιατί είναι το πρώτο δείγμα της δουλειάς τους χωρίς τον ICS Vortex (μπάσο) και τον Mustis (πλήκτρα). Το τρίο που απέμεινε, Shagrath, Silenoz και Galder, αντικατέστησε τους αποχωρήσαντες, επιστράτευσε πολλά session μέλη και συνεργάστηκε με φιλαρμονική ορχήστρα και χορωδία. Το αποτέλεσμα είναι ένας πολύ καλός δίσκος συμφωνικού black(?) metal. Τα κομμάτια είναι ένα κι ένα, με κορυφαία τα "Gateways" και "Born Treacherous", ενώ τα "Renewal" και "A Jewel Traced Through Coal" θυμίζουν κάτι από τους Dimmu Borgir του "Puritanical Euphoric Misanthropia". Γενικότερα, ο ήχος τους δεν είναι τόσο βαρύς και σκοτεινός. Από την άλλη πλευρά, η ορχήστρα κυριαρχει και δεν πλαισιώνει τα κομμάτια και προσδίδει μια αισθητική soundtrack, κάνοντας τον ήχο πιο επικό και πομπώδη. Ο Silenoz με τον Galder δίνουν την απαραίτητη ένταση με τις κιθάρες, και τα riffs είναι αρκετά πιασάρικα ώστε να σου μένουν. Τα φωνητικά του Shagrath είναι οικεία, σήμα κατατεθέν των Dimmu Borgir, ενώ παράλληλα εμπλουτίζονται σε κάθε τραγούδι από guest καλλιτέχνες, όπως Snowy Shaw, Agnete Kjølsrud και Garm. Η έκπληξη αυτού του δίσκου όμως είναι μια διασκευή που έκαναν οι Dimmu Borgir στο "Perfect Strangers" των Deep Purple, η οποία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.  
Τέλος, θα ήθελα να κάνω μία αναφορά στο εξώφυλλο του δίσκου. Σύμφωνα με το σχεδιαστή που ανέλαβε το "Abrahadabra", Joachim Luetke, η κεντρική φιγούρα αντιπροσωπεύει τους Πρεσβύτερους Θεούς από το Μύθο του Κθούλου του H.P. Lovecraft.  

Εταιρεία: Nuclear Blast Records

Shagrath: φωνητικά, πλήκτρα
Silenoz: rhythm κιθάρα,  backing φωνητικά
Galder: lead κιθάρα, backing φωνητικά
Daray: drums
Cyrus: μπάσο
Gerlioz: πλήκτρα





2 σχόλια: