Home Page

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ένα παραμύθι απ' το βασιλιά Διαμαντή




Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τις βασικές κατηγορίες του metal. Τι γίνεται όμως με το horror metal; Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια υποκατηγορία, η οποία διακρίνεται όχι λόγω της μουσικής της, αλλά λόγω των θεματικών που χρησιμοποιεί στους στίχους. Πηγή έμπνευσης είναι οι ταινίες τρόμου. Συχνά γίνονται αναφορές σ' αυτές τις ταινίες στα τραγούδια, ή μπορεί και να εντάσσονται στη μουσική μέρη από το soundtrack. 

Ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του horror metal δεν είναι άλλος από τον Kim Petersen (πιο ευρέως γνωστός ως King Diamond) και τα δύο του projects, τους King Diamond και τους παλιότερους Mercyful Fate. Ο King Diamond, έχοντας αναμφισβήτητα ταλέντο στο να σκαρφίζεται ιστορίες, κυκλοφόρησε πάρα πολλά concept albums τρόμου, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Από το "Melissa" και το "Don't Break The Oath" των Mercyful Fate, μέχρι τα "Abigail" I και II, "Them", "Conspiracy", "Voodoo", "The Puppet Master", "Give Me Your Soul Please" των King Diamond. Οι ιστορίες που αφηγείται ο βασιλιάς δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από άλλα βιβλία ή ταινίες του είδους. Η φωνή του King Diamond, με τη μεγάλη έκταση που έχει και τα χαρακτηριστικά falsettos, αναδεικνύει μοναδικά τα τραγούδια, προσδίδοντάς τους ένα ακόμα τρομακτικό στοιχείο. Στις live εμφανίσεις δε, που υπάρχουν και τα ανάλογα σκηνικά, ο King Diamond φτάνει σε άλλα επίπεδα, καθώς βλέπουμε να ζωντανεύουν στη σκηνή τα τραγούδια του. 
Έχουμε ακούσει λοιπόν πολλές φορές τον King να μας τραγουδάει τις ιστορίες του. Όταν όμως ήρθε η σειρά του "The Puppet Master", κυκλοφόρησε μαζί με το cd και ένα bonus dvd, στο οποίο ο King αφηγείται την ιστορία του χωρίς τη συνοδεία της  μουσικής. Με ένα σταθερό σκηνικό, και με μοναδικό μέσο τις λέξεις και τον τρόπο αφήγησής του, δημιουργεί μια κυριολεκτικά φοβερή ατμόσφαιρα, και μας μεταφέρει με άνεση στους σκοτεινούς δρόμους της Βουδαπέστης, κάνουμε παρεά στον King και στη Victoria, και παριστάμεθα κι εμείς στο show με τις μαριονέτες. Απολαύστε τον!         



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου