Home Page

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Μήπως η φυλακή φέρνει έμπνευση?




Varg Vikernes, Count Grishnackh, ή αλλιώς η πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο χώρο του metal. Στο ντοκυμαντέρ "Metal: A Headbanger's Journey", ο Sam Dunn τον περιγράφει ως "the most notorious metal musician of all time". Βέβαια δεν μπορούμε να αμφιβάλουμε για αυτά που προσέφερε ο Vikernes. Υπήρξε μπασίστας των Mayhem και το μοναδικό μέλος των Burzum, ενώ έκανε και ένα στιχουργικό πέρασμα και από τους Darkthrone, και μπορούμε να πούμε ότι ως ένα βαθμό όρισε το νορβηγικό black metal.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον Vikernes τόσο διαβόητο στη metal κοινότητα; Το 1992 σημειώθηκαν στη Νορβηγία εμπρησμοί σε εκκλησίες, πολλές απ' τις οποίες είχαν μεγάλη ιστορική αξία, και ο Vikernes κρίθηκε ένοχος για τους περισσότερους. Επιπλέον, κρίθηκε ένοχος και για τη δολοφονία του  Øystein Aarseth, ευρύτερα γνωστού ως Euronymous, ο οποίος ήταν κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Mayhem. Ο Vikernes το 1994 καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση, αλλά το 2009 αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. 
Δεν βγήκε λοιπόν καλά καλά από τη φυλακή και άρχισε να ετοιμάζει τις επόμενές δουλειές του. Το 2010 κυκλοφόρησε το "Belus", το οποίο πηρε αρκετά καλές κριτικές. Ο Vikernes μας πήγε πίσω, στην προ "Filosofem" εποχή, με ένα δίσκο που δείχνει το ταλέντο του. Οι συνθέσεις είναι μελαγχολικές, η αίσθηση μιας παγωμένης ατμόσφαιρας είναι έντονη και γενικότερα πρόκειται για ένα καθαρόαιμο black metal album. Το μόνο που δεν έχει το "Belus" είναι τα χαρακτηριστικά ουρλιαχτά του Vikernes, καθώς τα φωνητικά είναι πλέον πιο καθαρά, πράγμα που δυσαρέστησε πολλούς.
Και πριν προλάβει να περάσει ένας χρόνος από την κυκλοφορία του "Belus" και ο Vikernes έχει έτοιμο τον επόμενο δίσκο, ο οποίος έχει τίτλο "Fallen", και αναμένεται να κυκλοφορήσει το Μάρτιο του 2011. Σύμφωνα με το επίσημο site των Burzum, το "Fallen" θα έχει στοιχεία από το "Belus" και από τα δύο πρώτα albums, "Burzum" και "Det Som Engang Var". Ο ήχος θα είναι πιο δυναμικός, αλλά και πιο πειραματικός σε σχέση με το "Belus", ενώ στιχουργικά θα βρίσκεται σε πιο προσωπικό και υπαρξιακό επίπεδο. Από τα πρώτα δείγματα που είναι διαθέσιμα για streaming μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο Vikernes περπάτησε στα παλιά, γνώριμα μονοπάτια, και ότι πρόκειται για ένα ακόμα παραδοσιακό black metal δίσκο της πρώτης νορβηγικής γενιάς. Η συνταγή αυτή δύσκολα απογοητεύει. Αναμένουμε λοιπόν ως το Μάρτιο!
       




  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου