Home Page

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Αποσύρονται και οι Cathedral...




Τον τελευταίο καιρό έχουμε ακούσει από πολλά συγκροτήματα της rock/metal κοινότητας ότι πήραν την απόφαση να διακόψουν την πορεία τους. Λόγοι υπάρχουν πολλοί και διάφοροι. Μπορεί να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη. Μπορεί να μην υπάρχουν φρέσκιες ιδέες. Ή απλά μπορεί το συγκρότημα να θεωρεί ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να αποχωρήσει από το προσκήνιο, και να δώσει περισσότερο χώρο σε νέες μπάντες. 

Αυτή είναι και η περίπτωση των Βρετανών doomsters. Μετά από 21 επιτυχημένα χρόνια στο χώρο ο τραγουδιστής των Cathedral, Lee Dorrian, ανακοίνωσε: "It's simply time for us to bow out. Twenty one years is a very long time and it's almost a miracle that we managed to come this far!". 
Πρώτα, όμως, λίγα λόγια για αυτή την μπάντα. Οι Cathedral δημιουργήθηκαν το 1989, από τον Dorrian και τον Mark Griffiths (πρώην μπασίστας). Ο πρώτος είχε μόλις αποχωρήσει από τους Napalm Death, γιατί όπως λέει και ο ίδιος από τη μία είχε βαρεθεί την punk σκηνή, και από την άλλη δεν του άρεσε η death κατεύθυνση που έπαιρναν οι Napalm Death. Έτσι, λοιπόν, πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα, το οποίο θα έπαιζε doom metal, με επιρροές από Black Sabbath, Candlemass, Pentagram, Trouble. Οι πρώτοι τους δίσκοι μαρτυρούν την επιτυχία τους. Το "Forest Of Equilibrium"(1991) είναι καθαρόαιμο doom album, και θεωρείνται κλασικό για το είδος. Με την πάροδο του χρόνου, υπήρξαν αλλαγές στο line-up και ο ήχος των Cathedral διαφοροποιήθηκε, και άρχισε να φλερτάρει με το stoner doom. Στον καταθλιπτικό και βαρύ ήχο που είχε υιοθετήσει το συγκρότημα προστέθηκαν μερικά progressive στοιχεία και τα κομμάτια έγιναν ελαφρώς πιο ρυθμικά. Ακολούθησαν οι δίσκοι "The Ethereal Mirror"(1993), "The Carnival Bizarre"(1995), "Supernatural Birth Machine"(1996), "Caravan Beyond Redemption"(1998). Η νέα χιλιετία όμως τους βρήκε να κάνουν στροφή και πάλι προς το αρχικό τους στυλ. Σειρά στη δισκογραφία τους έχουν τα "Endtyme"(2001), "The VIIth Coming"(2002), "The Garden Of Unearthly Delights"(2006), έμπνευση για το οποίο αποτέλεσε ο γνωστός πίνακας του Ιερώνυμου Μπος "Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων"και "The Guessing Game"(2010), το οποίο και πήρε εξαιρετικές κριτικές. 
Έχουμε φτάσει λοιπόν στο 2011. Οι Cathedral έχουν στο ενεργητικό τους 9 πολύ καλούς δίσκους και κατάφεραν να κάνουν το όνομά τους συνώνυμο με το παρακλάδι αυτό της metal μουσικής. Πριν αποχαιρετήσουν όμως οριστικά το metal και τους οπαδούς τους θα μας κάνουν ένα αποχαιρετιστήριο δώρο. Μέσα στο 2011 θα ηχογραφήσουν το δέκατο και τελευταίο τους album, το οποίο θα κυκλοφορήσει το 2012, και θα κάνουν μια τελευταία περιοδεία. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η Ελλάδα περιλαμβάνεται στα σχέδιά τους. Οι Cathedral αποφάσισαν να φύγουν από τη σκηνή σε ένα πολύ καλό σημείο της καριέρας τους, πριν να γίνουν επαναλαμβανόμενοι και προβλέψιμοι. Απέφυγαν την παγίδα στην οποία πέφτουν πολλά άλλα συγκροτήματα. Αλλά ένα είναι σίγουρο, η doom σκηνή θα είναι πολύ φτωχότερη μετά την αποχώρησή τους.           
  
Lee Dorrian: φωνητικά
Gary Jennings: κιθάρα
Leo Smee: μπάσο
Brian Dixon: drums







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου