Home Page

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Review: King Diamond - Them




Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του heavy metal, και ειδικότερα του horror metal είναι ο King Diamond. Από την αρχή της καριέρας του με τους Mercyful Fate, αλλά και με τους King Diamond αργότερα, έχει εμπλουτίσει τη metal δισκογραφία με πολλούς καταπληκτικούς δίσκους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι concept albums. Μία από τις καλύτερες δημιουργίες του είναι το "Them", που κυκλοφόρησε το 1988.

Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή. Ο King, με την αδερφή του, Missy, και τη μητέρα του μένουν στο παλιό σπίτι της γιαγιάς. Η ίδια η γιαγιά έλειπε σε «διακοπές», και όλα ήταν εντάξει. Μέχρι τη στιγμή που επέστρεψε. Η τρελή γιαγιά, μία κουνιστή καρέκλα και μία τσαγιέρα δημιουργούν τον τρόμο. Φυσικά, δε λείπει το στοιχείο της εκδίκησης στο τέλος, σε αυτό το κλασικό King Diamond σενάριο.
Ο δίσκος ξεκινάει με το “Out From The Asylum”, που είναι ίσως από τις καλύτερες εισαγωγές, με τις νότες στο πιάνο να είναι πολύ ανατριχιαστικές και τις φωνές «Αυτών» να προμηνύουν το κακό που θα συμβεί. Τα κομμάτια που ακολουθούν, “Welcome Home”, “The Invisible Guests”, “Tea” και “Bye, Bye Missy” είναι τα δυνατότερα στο δίσκο. Τόσο τα drums του Mikkey Dee, όσο και οι εναλλαγές στα guitar solos των Andy La Roque και Pete Blakk είναι πολύ θεαματικά. Και βέβαια, τα ποικίλα φωνητικά του Kind Diamond αποτελούν ένα επιπλέον ατού. Ανάμεσα στα τραγούδια, υπάρχει το “Them”, το οποίο είναι ένα instrumental κομμάτι, αρκετά σκοτεινό και τρομακτικό, που μας επιτρέπει να πάρουμε μία ανάσα από την πλοκή της ιστορίας. Με το “Twilight Symphony” επανερχόμαστε στον πιο γρήγορο ρυθμό, με έντονα drums, ένα πιασάρικο ρεφρέν και αρκετές τσιρίδες από τον King, που δίνουν σαν σύνολο ένα πολύ δυνατό τραγούδι. Ο δίσκος κλείνει με το “Coming Home”, το οποίο ακολουθεί τα βήματα του “Out From The Asylum”. Ανατριχιαστικά πλήκτρα και πάλι, η φωνή της γιαγιάς αυτή τη φορά που καλωσορίζει τον King, και το κλείδωμα της πόρτας που επισφραγίζει έναν εφιάλτη που συνεχίζεται.
Στην remastered έκδοση του 1997 περιλαμβάνονται τρία ακόμα κομμάτια. Το “Phone Call” είναι ίδιο σε στυλ με τα “Out From The Asylum” και “Coming Home”. Τα άλλα δύο είναι ηχογραφήσεις των “The Invisible Guests” και “Bye. Bye Missy”, κατά τη διάρκεια πρόβας, τα οποία ακούγονται εξίσου καλά και χωρίς τα φωνητικά του King.
Το "Them" από την αρχή της κυκλοφορίας του προκάλεσε αρκετό ντόρο, καθώς οι περισσότεροι πίστευαν ότι αυτή η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα της παιδικής ηλικίας του King Diamond. Τον ρωτούσαν δε συνέχεια αν είχε διαβολική γιαγιά. Βέβαια, το γεγονός ότι δε δόθηκε ποτέ ξεκάθαρη απάντηση δημιούργησε μία περίεργη ατμόσφαιρα γύρω από το δίσκο, κάνοντας τον ακόμα πιο ενδιαφέρον. Δεν χρειάζονται, όμως, τέτοια τεχνάσματα για να καταλάβουμε το πόσο καλός είναι. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα concept albums. Οι χαρακτήρες είναι ολοκληρωμένοι. Η ιστορία θα μπορούσε να αποτελέσει άνετα σενάριο για ταινία τρόμου. Η μουσική είναι πωρωτική και η ερμηνεία του King Diamond είναι καταπληκτική. 


Εταιρεία: Roadrunner Records

King Diamond: φωνητικά
Andy La Roque: lead κιθάρα
Pete Blakk: lead κιθάρα
Hal Patino: μπάσο
Mikkey Dee: drums   




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου