Home Page

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Another year went by...

Σήμερα αποχαιρετάμε το 2010. Κάθε χρόνο, τέτοια στιγμή, όλοι μας κάνουμε μια αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε. Κοιτάμε πίσω και βλέπουμε τι πετύχαμε και τι όχι, τι συνέβη μέσα στη χρονία που αξίζει να το θυμόμαστε. Εγώ δε διαφέρω. Αποφάσισα, λοιπόν, να κάνω μια αποτίμηση της χρονιάς από τη μεταλική της πλευρά. Αυτό που βλέπω είναι ένα γεμάτο 2010 με σημαντικά γεγονότα, συναυλίες, αξιόλογες κυκλοφορίες, αλλά και απώλειες.

Το σημαντικότερο ίσως γεγονός του 2010, κατ' εμένα και μάλλον κατά την πλειοψηφία των μεταλάδων, είναι ο θάνατος του Ronnie James Dio. Τον περασμένο Μάιο, ο Dio έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, και η metal κοινότητα έχασε μια από τις επιδραστικότερες μορφές της. Τον τεράστιο κοντό. Τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης σε τρία από τα σημαντικότερα συγκροτήματα του σκληρού ήχου, Rainbow, Black Sabbath και Dio, επηρέασε πολλές μπάντες και άγγιξε με τη φωνή και τα τραγούδια του πολλούς ανθρώπους. Και μιας και αρχίσαμε από τα δυσάρεστα, θα ήθελα να αναφέρω και τρεις ακόμα απώλειες, οι οποίες κόστισαν στον κόσμο του metal. Το Μάιο, λίγες μέρες μετά, ακολούθησε τον Dio και ο Paul Gray, ο μπασίστας των Slipknot, ή αλλιώς ο #2. Πριν κλείσει καν τα 40 χρόνια του, έφυγε απ' τη ζωή εξαιτίας υπερβολικής δόσης. Μετά από αυτό το τραγικό γεγονός, τα υπόλοιπα μέλη των Slipknot δήλωσαν άγνοια σχετικά με το μέλλον του συγκροτήματος. Δύο ακόμα φωνές που έσβησαν ήταν αυτές του Peter Steele των Type O Negative και του Steve Lee των Gotthard.
Σιγά σιγά όμως πρέπει να περάσουμε στα πιο ευχάριστα. Και τι πιο ευχάριστο από τις συναυλίες?! Το 2010 ήταν ένα άκρως συναυλιακό έτος το οποίο θα μείνει χαραγμένο στη μνήμα μας για πολύ καιρο! Είδαμε πολλά ονόματα, αλλά αυτό που έκλεψε σίγουρα την παράσταση ήταν το Sonisphere Festival. Ποιος  να το φανταζόταν ότι θα ερχόταν η μέρα που θα βλέπαμε στην Ελλάδα τους Big Four. Οι τέσσερεις μεγάλοι του thrash metal ήρθαν και ταρακούνησαν για τα καλά το Terra Vibe, ανεβάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά για τα επόμενα festivals. Το Σεπτέμβη είδαμε και τον Prince of darkness, Ozzy Osbourne, με τον δικό μας Gus G., σε μια συναυλία που κράτησε 2 και κάτι ώρες. Ο Ozzy έδωσε τον καλύτερό του εαυτό και ακούσαμε τραγούδια από την solo καριέρα του αλλά και από την  Sabbath εποχή. Άλλη μια συναυλία σημαντική για τα ελληνικά δεδομένα ήταν και οι Rammstein, που μας τίμησαν για πρώτη φορά φέτος. Οι Γερμανοί ήρθαν και μας έβαλαν κυριολεκτικά φωτιά, σε ένα show που πιθανόν να είναι από τα πιο φαντασμαγορικά που έχουμε δει στην Ελλάδα, και μας έκαναν όλους, γερμανόφωνους και μη, να τραγουδάμε μαζί τους. Και βέβαια, είχαμε και τους αγαπημένους των Ελλήνων Scorpions, που πραγματοποίησαν μια ακόμα sold-out συναυλία στα πλαίσια του τελευταίου τους tour. Μπορεί αυτή τους η εμφάνιση να μην ήταν ανώτερη από προηγούμενες, αλλά σίγουρα δεν άφησε παραπονεμένους τους οπαδούς.
Όσον αφορά τις κυκλοφορίες, πολλά γνωστά συγκροτήματα μέσα στο 2010 έβγαλαν δίσκους, οι οποίοι δικαιολογημένα απέκτησαν τη δική τους θέση στη δισκοθήκη των μεταλάδων, όπως οι Iron Maiden, οι Blind Guardian, οι Helloween, οι Cradle of Filth, οι Dimmu Borgir. Αλλά και λιγότερο γνωστά συγκροτήματα κυκλοφόρησαν δουλειές, οι οποίες είτε τα έβγαλαν απ' την αφάνεια, είτε τα καθιέρωσαν ως άξιους συνεχιστές της μουσικής αυτής. Από την άλλη πλευρά μεγάλος ήταν και ο αριθμός των επανηχογραφήσεων και επανακυκλοφοριών επετειακών δίσκων. Η λίστα είναι μεγάλη. Ozzy Osbourne, Manowar, Paradise Lost, Opeth, Deep Purple, Pantera, Annihilator είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που κυκλοφόρησαν επετειακούς δίσκους-λουκούμια για τους οπαδούς τους.
Το 2010 μας άφησε πολλά για να θυμόμαστε. Αυτό που εύχομαι είναι το 2011 να αποδειχθεί ακόμα πιο πλούσιο σε όλους τους τομείς, με λιγότερες λύπες και περισότερες χαρές, προσωπικές και γενικότερες. Happy New Metal Year to all \m/!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου