Home Page

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Jeff Loomis Guitar Clinics @ An Club, Athens, Greece, 27/03/2011




Ένας από τους πιο σημαντικούς και ταλαντούχους κιθαρίστες στο χώρο του metal είναι ο Jeff Loomis. Τόσο ο τρόπος που παίζει την κιθάρα, όσο και οι συνθέσεις του για τους Nevermore, τον έχουν κατατάξει ανάμεσα στους κορυφαίους σύγχρονους κιθαρίστες. Ο Jeff Loomis, λοιπόν, βρέθηκε στην Ελλάδα, στα πλαίσια του Guitar Clinics, και την προηγούμενη Κυριακή τον απολαύσαμε στο An Club. Αν και επρόκειτο για σεμινάριο κιθάρας, και όχι για κανονική συναυλία, μαζευτήκαμε γύρω στα 200 άτομα, γνώστες της μουσικής αλλά και απλοί fans που ήθελαν να ακούσουν τις αγαπημένες τους μελωδίες.

Κατά τις 9:30, ο Jeff Loomis βγήκε στη σκηνή και το κοινό τον υποδέχτηκε με πολύ χειροκρότημα και επευφημίες. Αρκετά ευδιάθετος, πήρε τη θέση του και την κιθάρα του αγκαλιά, μας χαιρέτησε και μας είπε πώς θα κυλήσει η βραδιά. Το πρόγραμμα είχε κομμάτια από την προσωπική του δουλειά “Zero Order Phase”, κομμάτια από τους Nevermore, και βεβαίως απορίες του κοινού. Το σεμινάριο ξεκίνησε με το “Shouting Fire At A Funeral”  από το solo album, και το “The Obsidian Conspiracy”. Ακούσαμε επίσης “Jato Unit”, “Your Poison Throne”, “This Godless Endeavor”, “Enemies Of Reality”, και “Miles Of Machines”. Οι Έλληνες fans απέδειξαν ακόμα μία φορά την αγάπη τους για τους Nevermore τραγουδώντας δυνατά όλα τα ρεφραίν, αν και υπήρχαν ανάμεσά μας μερικές φωνές που δεν έχασαν ούτε ένα κόμμα. Φυσικά ο μεγαλύτερος χαμός έγινε στο υπέροχο “Enemies Of Reality”.
Ανάμεσα στα τραγούδια ο Jeff αφιέρωσε πολύ χρόνο στην επικοινωνία με το κοινό, οπότε οι παρευρισκόμενοι άρπαξαν την ευκαιρία και τον “βομβάρδισαν” με ερωτήσεις. Ομολογουμένως υπήρχε μεγάλη ποικιλία στο τι ήθελε να μάθει ο κόσμος, και ο Jeff απάντησε σε όλα με προθυμία και πολύ χιούμορ. Μίλησε για τεχνικά θέματα, όπως ασκήσεις για ζέσταμα των δαχτύλων, την δεκάωρη εξάσκηση που έκανε όταν ήταν μικρός, πώς να μειώνεται ο θόρυβος των χορδών με την παλάμη, και πώς το γεγονός ότι ξεκίνησε με drums τον βοήθησε ώστε να μη βγαίνει εκτός χρόνου (“magic equals metronome”). Μας είπε για το ξεκίνημά του με την κιθάρα, πως είναι ουσιαστικά αυτοδίδακτος και το γεγονός ότι έχει καλό αυτί τον βοήθησε να βελτιωθεί και να φτάσει εκεί που είναι σήμερα. Είχε κάνει και μερικά μαθήματα μουσικής θεωρίας, δεν τα έπαιρνε όμως, και, αστειευόμενος, είπε ότι ίσως φταίει το ότι είναι ξανθός! Κάποιος τον ρώτησε και για την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα, μία Peavey T-15 με ενσωματωμένο στη θήκη ενισχυτή. Φυσικά σε κάποια στιγμή, ο Jeff ρωτήθηκε για τις επιρροές του, τους guitar shredders του ’80, Marty Friedman και Jason Becker, ενώ μας είπε ότι άκουγε και κάποια βινύλια του ’70 του πατέρα του, όπως E.L.O. και Queen. Κάπου εδώ έπεσε και η πρώτη “σφήνα”, μιας και ο Jeff έπαιξε τα riffs από τα “The River Dragon Has Come” και “Sword Of The Warrior” των Cacophony για να ακούσουμε την επιρροή. Από σύγχρονους κιθαρίστες είπε ότι θαυμάζει τον Fredrik Thordendal των Meshuggah, αλλά και τον αδικοχαμένο Dimebag Darrell. Ακούσαμε κι άλλα riffs, από το “I, Voyager” και “The Seven Tongues Of God”. Και βέβαια δεν ήταν δυνατόν να μην ακουστούν ερωτήσεις για τους Nevermore. Ο Jeff μίλησε για το πώς γράφονται τα τραγούδια και για τη συνεργασία του με τον Warrel Dane, για τις τρελές διασκευές που κάνουν σε κομμάτια άλλων καλλιτεχνών, αλλά και για την πιθανότητα ενός ακόμα concept album. Μας είπε δε συγκεκριμένα ότι τους έχει μείνει άλλος ένας δίσκος με τη Century Media Records, μιας και λήγει το συμβόλαιό τους, και ότι θέλουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Λίγο πριν λήξει το σεμινάριο ο Jeff ενημέρωσε ότι θα παρέμενε στο An, για να υπογράψει αυτόγραφα, να βγάλει φωτογραφίες αλλά και να απαντήσει σε επιπλέον ερωτήσεις.
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι επρόκειτο για μία πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά, και δεν χρειαζόταν να είσαι κιθαρίστας για να την ευχαριστηθείς. Ο Jeff Loomis μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ένας άνθρωπος πολύ προσγειωμένος, χαλαρός, μετριόφρων, χαμογελαστός, με μεγάλη δόση χιούμορ και ακόμα μεγαλύτερη δόση ταλέντου!   

Setlist        
Shouting Fire At A Funeral
The Obsidian Conspiracy
Jato Unit
Your Poison Throne
This Godless Endeavor
Enemies Of Reality
Miles Of Machines




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου