Home Page

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Review: Leaves' Eyes - Meredead




Οχτώ χρόνια μετά τη δημιουργία τους, και με τρεις δίσκους στο ενεργητικό τους, οι LeavesEyes μας παρουσιάζουν την τέταρτη δουλειά τους, και το όνομα αυτής Meredead. Μετά από μία σειρά αλλαγών των μελών, επέστρεψαν με το full line-up των Atrocity, με την Liv Kristine Espenaes Krull και τον Alexander Krull στα φωνητικά, τον Thorsten Bauer σε κιθάρα και μπάσο, τον Sander Van Der Meer επίσης σε κιθάρα και τον Roland Navratil στα drums.

Meredead, λοιπόν, και οι LeavesEyes ακολουθούν την κλασική τους, πετυχημένη συνταγή∙ επιρροές από παλαιότερες εποχές συναντούν το πιο μοντέρνο gothic/symphonic metal. Μόνο που σ’ αυτό το δίσκο δίνεται ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στα παραδοσιακά μουσικά όργανα. Η έναρξη γίνεται με το επικό “SpiritsMasquerade”, όπου ένας αργός, στρατιωτικός ρυθμός από τα drums δίνει τη θέση του στη γυναικεία χορωδία και σε μία μελωδία από γκάιντες. Τα “Kråkevisa” και “Étaín” έχουν την ίδια αισθητική. Από τη μία πλευρά, η χρήση παραδοσιακών σκανδιναβικών οργάνων, όπως nyckelharpa και uilleann pipes, και από την άλλη τα υπέροχα φωνητικά της Liv Kristine, η οποία τραγουδάει σε Παλαιά Αγγλικά και Νορβηγικά, σου δίνουν την αίσθηση ότι ταξιδεύεις σε άλλες εποχές. Το “Velvet Heart” θα μπορούσε να είναι άνετα το single αυτού του δίσκου, μιας και ακούγεται αρκετά εμπορικό, με καλές κιθάρες και ένα catchy ρεφραίν. Το’”Sigrlinn” είναι ίσως το πιο δυνατό κομμάτι του album, με τον Alexander Krull να κάνει ένα πέρασμα, ενώ περιέχεται και μία πολύ πετυχημένη διασκευή στο “To France” του Mike Oldfield.    
Το “Meredead” είναι ένας πολύ καλός symphonic folk metal δίσκος, και η χρήση των παραδοσιακών οργάνων δείχνει πόσο πολύμορφο μπορεί να είναι αυτό το είδος. Από το πρώτο επικό τραγούδι μέχρι και την τελευταία μπαλάντα, υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνεισφέρουν θετικά. Βέβαια, σε σχέση με το προηγούμενο δίσκο της μπάντας, “Njord”, ίσως αυτός να χρειάζεται λίγο περισσότερα ακούσματα για να εκτιμηθεί σωστά. Οι LeavesEyes έχουν κρατήσει τον κλασικό τους ήχο, που τους έκανε γνωστούς, αλλά κατάφεραν και τον εξέλιξαν. Τα ορχηστρικά μέρη είναι εντυπωσιακά, ενώ επιστρατεύθηκαν και μερικοί guest τραγουδιστές, όπως Carmen Elise Espenaes, Maite Itoiz, John Kelly και Anette Guldbrandsen. Όσον αφορά παραγωγή και ερμηνείες, και τα δύο είναι κορυφαία.
Κατά την άποψή μου, έχουμε να κάνουμε με την πιο δυνατή ίσως κυκλοφορία των LeavesEyes. Τα πάντα σ’ αυτό το δίσκο δένουν άψογα έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό, χωρίς να υπερέχει κάποια πλευρά. Οι φίλοι του gothic, του συμφωνικού και του power θα μπορέσουν να το εκτιμήσουν, αλλά οι fans του είδους και του συγκροτήματος σίγουρα θα ενθουσιαστούν.       


Εταιρεία: Napalm Records

Liv Kristine Espenaes Krull: φωνητικά
Alexander Krull: φωνητικά
Thorsten Bauer: κιθάρα, μπάσο
Sander Van Der Meer: κιθάρα
Roland Navratil: drums




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου